Weblogs

Wij zetten als praktijk geregeld testen in de Stienser Omroeper deze kan je via deze pagina nog een keertje bekijken. Veel lees plezier:


 1. Claudia Bronger van den HeuvelPost author 
  De vakantie periode, het moment om voor jezelf te zorgen.Je kunt het extra druk hebben in de vakantie, met kinderen thuis bijvoorbeeld. Maar vaak ben je zelf ook meer vrij en is dit het moment om goed voor jezelf te zorgen.Bijvoorbeeld door eens naar jouw voeding te kijken, eindelijk iets te doen aan een fysiek of emotioneel ongemak wat misschien al een tijdje bestaat of heerlijk te ontspannen.Bij Op ‘t Goede Spoor is een aparte ruimte achter de winkel waar therapeuten Claudia en Sabine jou daarbij kunnen helpen.Je kunt hier terecht voor voedingsadvies of advies over supplementen. Maar ook ooracupunctuur, massage, healing, coaching, en natuurgeneeskundige consulten.In de zomer zijn er andere openingstijden, dus dinsdag t/m zaterdag ben je van harte welkom tussen 10.00 en 12.00 in de winkel en onder die tijden kun je ook een afspraak maken voor een consult bij één van ons. https://www.ophetgoedespoor.nl
 2. Claudia Bronger van den HeuvelPost author
  Na de vakantie willen veel mensen weer in het ritme. De vakantie kilo’s er af werken. Hierbij kan ontzuren helpen, met behulp van het ontzuringsplan van Alka. Zo creëer je voor je lichaam een betere pH-waarde, die belangrijk is voor je lichaam en geest. Wanneer je gaat ontzuren, moet je ook aan de vitamines denken. Mooi moment om alles aan te pakken, want de R zit ook alweer in de maand, waardoor we wat over het algemeen wat vatbaarder zijn. Dus tijd voor aanvulling. Bij de winkel Op’t Goede Spoor Reform&More willen we je op de goede weg helpen, dit met zo puur mogelijke organische producten. In de winkel zelf kan Claudia je een gedegen advies geven om je op weg te helpen. In de praktijk die aanwezig is achter in de winkel, gaan we net een stapje verder en maken we een plan van aanpak, speciaal op jouw lichaam gericht. De winkel werkt nauw samen met natuurgeneeskundige Sabine Mooijweer die veel voor je kan betekenen met diversen therapieën. Waaronder: Coaching, Holistische massage, Bachremedies, Kinesiologie,
  Bij Claudia kun je terecht voor Ooracupunctuur, vitaminecheck, aromatherapie, div. massages en leefstijl advies.
  Wil je meer weten en of meer advies kom dan eens langs bij de winkel Op’t Goede Spoor te St Annaparochie https://www.ophetgoedespoor.nl

 3. Claudia Bronger van den HeuvelPost author
  Je gezondheid doet ertoe! – Laat niets aan het toeval over, doe een check bij de winkel Op’t Goede Spoor, Reform&More
  VitastiqCheck is een innovatieve check die inzicht geeft in je vitamine- en mineralenniveaus. De speciale checkpen geeft je informatie en persoonlijk advies over vitaminen en mineralen en de voedingsmiddelen waarin je deze bouwstenen vindt. Vitastiqcheck geeft je de mogelijkheid om een goede gezondheid te behouden en een betere kwaliteit van leven te handhaven. Vitaminen en mineralen zijn noodzakelijke voedingsstoffen, waarvan het lichaam van ieder afzonderlijk een verschillende hoeveelheid nodig heeft. Ons lichaam kan ze niet zelf aanmaken: ze moeten worden ingenomen via de voeding of voedingssupplementen. Meestal wordt een vitamine- of mineralentekort pas geconstateerd nadat de symptomen van dit tekort al aanwezig zijn. Vitastiq is een innovatief concept dat de uitvoerig geteste en bewezen EAV methode combineert met een smartphone. Hiermee kan eenvoudig vitaminen- en mineralenniveaus worden gecontroleerd. Vitastiq meet 30 essentiële vitaminen en mineralen in het lichaam: Actie nov, dec: Elke derde woensdag van de maand van 10.10-11.10 uur, geven wij een vitaminecheck in de winkel voor maar €7,50 per basis check We nemen dan de basis vitamine door: Magnesium, vitamine C, zink,Omega 3-6, vitamine D. Een afspraak maken is wel nodig. https://www.ophetgoedespoor.nl

 4. Claudia Bronger van den HeuvelPost author
  Dieren en voedingssupplementen.Als je aan problemen met dieren denkt, denk je er vaak niet aan om dit te verhelpen met voedingssupplementen. Toch kan je met suppleren ook veel klachten verminderen bij dieren. Denkend aan: gewrichtsklachten, angst, allergieën etc.
  Bij mij in de winkel komen steeds vaker mensen die een product zoeken wat ook voor hun dieren te gebruiken is. Vaak hoor ik dan ook dat hen verteld is dat ze dit zo goedkoop mogelijk kunnen nemen voor hun dier, want het gaat om het hoofdproduct wat erin zit.
  Ik moet je eerlijk zeggen ik schrik daar wel van. Is het zo dat ze zo weinig weten wat een product met vulmiddelen voor de dieren doen? Of is er niet genoeg kennis van dit product omdat de dierenarts niet orthomoleculair geschoold is? Want in wezen is er wel degelijk verschil in prijs en in kwaliteit.
  Een uitleg over verschil tussen natuurlijke en synthetische voedingssupplementen:
  In de eerste plaats bevatten synthetische preparaten uitsluitend anorganische vitamines en mineralen. Deze zijn goedkoper te produceren dan echte lichaamseigen stoffen die minimaal natuuridentiek moeten zijn. Anorganische mineralen worden echter maar zeer beperkt door het lichaam opgenomen. Het zijn geen voedingsmineralen, maar bodemmineralen, en het ecologisch systeem op aarde is nu eenmaal zo gebouwd, dat planten voor ons de mineralen uit de grond halen. Organisch gebonden mineralen nemen daarom zoals al eerder gesteld in het algemeen een stuk beter op, bijv. citraten, picolinaten en aminozuurchelaten.
  In de tweede plaats zijn de doseringen in een synthetisch preparaat altijd veel lager dan naar orthomoleculair inzicht nodig is. Synthetische preparaten komen uit het reguliere kanaal dat het begrip ‘relatief tekort’ niet erkent, en dus worden alleen preparaten aangeboden die absolute tekorten opheffen (dus niet de grotere, relatieve tekorten). Aangezien de behoefte bij mensen in de samenleving ver uitgaat boven de hoeveelheden in synthetische preparaten, voegt zij weinig waarde toe aan de gezondheid. En het is eigenlijk maar goed dat ze zo laag gedoseerd zijn, want zouden ze hoger gedoseerd zijn, dan konden bepaalde mineralen (vanwege hun anorganische vorm) schadelijk zijn, zoals ongecheleerd koper en ongecheleerd ijzer, die de schade door vrije radicalen sterk kunnen verhogen en daardoor maagdarmproblemen kunnen geven.
  Lichaamseigen vitamines zijn, ook indien ze kunstmatig worden gemaakt, qua moleculaire structuur geheel gelijk aan de natuurlijke vorm (natuuridentiek), en kunnen dan als lichaamseigen worden beschouwd, d.w.z. zonder bijwerkingen. Veel vitamines en andere voedingsstoffen die in orthomoleculaire voedingssupplementen op de markt worden gebracht, worden door middel van zogenaamde fermentatieprocessen verkregen. Dit is een natuurlijk proces, waarbij een natuuridentieke vitamine wordt verkregen. Er zijn echter ook synthetische vitamines, waarvan de moleculaire structuur wel hetzelfde is als van de natuurlijke, maar de zogenaamde ruimtelijke structuur niet, zoals de kunstmatige vitamine E, de dl-alfa-tocoferol. Natuurlijke vitamine E is de d-vorm; de l-vorm is lichaamsvreemd en dit vormt de verklaring voor het feit dat de kunstmatige vitamine E minder effectief werkt en sneller (deels andere) bijwerkingen geeft dan de natuurlijke alfa-tocoferol.
  Synthetische preparaten zijn uiteraard veel goedkoper in aanschaf dan de echte orthomoleculaire voedingssupplementen, maar er is dan ook een groot verschil in werking. (bron: natuurdietisten.nl)
  Nu gaat de omschrijving over het menselijk lichaam, maar dit houdt natuurlijk niet in dat een dier daarin veel verschild in opname van de stof.
  Ik mag aannemen dat als je een dier een goed product geeft dat deze beter opgenomen word in het lichaam en dat daardoor het product beter is omdat het lichaam niet al die afvaproducten via de organen van het dier moet verwerken. Nu ……ik ben geen dierenarts, maar als ik nadenk hierover lijkt me dat ook een dier veel moeite moet hebben om veel synthetische stoffen uit zijn systeem te moeten krijgen, en dat dit vaak toch in langere tijd een probleem kan geven met de nieren etc. Het product zelf is niet organische en volgens mij zou een dier nooit iets uit zich zelf eten wat niet uit het de natuur komt.
  Ik zou hiervoor pleiten dat men ook hierin gaat bekijken wat het beste is voor het dier, en van daaruit de keuze gaat maken om een goed product in te zetten. Dit is inderdaad veel duurder maar op lange termijn voor de gezondheid van uw maatje beter. Ook een dier verdient goede producten.

 5. Claudia Bronger van den HeuvelPost author
  Bij de winkel/praktijk kan je terecht voor een ooracupunctuur behandeling.
  Op de woensdagen staat Claudia Bronger van den Heuvel (eigenares van de winkel Op’t Goede Spoor, Reform&More te St.Annaparochie) in de praktijk gedeelte die achter de winkel te vinden is. Via de winkel kom je daar terecht, het is een afgesloten gedeelte. Ik ben nu een jaar geleden begonnen met ooracupunctuur toe te passen op veel klanten die met klachten liepen, waarbij ik iets meer kan betekenen dan enkel een product. Hoe werkt ooracupunctuur, korte uitleg: Net zoals in de voetzones is in het oor het gehele menselijke lichaam/systeem terug te vinden. Door bepaalde zones te stimuleren met ooracupunctuur kun je vele klachten behandelen. Ik werk met losse naaldjes maar ook met vaste verblijfsnaaldjes en of magneetbolletjes. Ik werk veelal met een puntzoeker, dit werkt op geluidsgolven waardoor ik precies kan vinden waar de klacht vandaan kan komen en behandeld dient te worden. Er is veel mogelijk met ooracupunctuur, er is zelf veel wetenschappelijke onderzoeken naar gedaan. Ooracupunctuur kan worden ingezet voor een breed scala aan klachten en is bijzonder effectief gebleken bij het reduceren van pijnklachten. Meer weten kom dan even langs in de winkel, https://www.ophetgoedespoor.nl
 6. Claudia Bronger van den HeuvelPost author
  Een uitleg over verschil tussen natuurlijke en synthetische voedingssupplementen:
  In de eerste plaats bevatten synthetische preparaten uitsluitend anorganische vitamines en mineralen. Deze zijn goedkoper te produceren dan echte lichaamseigen stoffen die minimaal natuuridentiek moeten zijn. Anorganische mineralen worden echter maar zeer beperkt door het lichaam opgenomen. Het zijn geen voedingsmineralen, maar bodemmineralen, en het ecologisch systeem op aarde is nu eenmaal zo gebouwd, dat planten voor ons de mineralen uit de grond halen. Organisch gebonden mineralen nemen daarom zoals al eerder gesteld in het algemeen een stuk beter op, bijv. citraten, picolinaten en aminozuurchelaten.
  In de tweede plaats zijn de doseringen in een synthetisch preparaat altijd veel lager dan naar orthomoleculair inzicht nodig is. Synthetische preparaten komen uit het reguliere kanaal dat het begrip ‘relatief tekort’ niet erkent, en dus worden alleen preparaten aangeboden die absolute tekorten opheffen (dus niet de grotere, relatieve tekorten). Aangezien de behoefte bij mensen in de samenleving ver uitgaat boven de hoeveelheden in synthetische preparaten, voegt zij weinig waarde toe aan de gezondheid. En het is eigenlijk maar goed dat ze zo laag gedoseerd zijn, want zouden ze hoger gedoseerd zijn, dan konden bepaalde mineralen (vanwege hun anorganische vorm) schadelijk zijn, zoals ongecheleerd koper en ongecheleerd ijzer, die de schade door vrije radicalen sterk kunnen verhogen en daardoor maagdarmproblemen kunnen geven.
  Lichaamseigen vitamines zijn, ook indien ze kunstmatig worden gemaakt, qua moleculaire structuur geheel gelijk aan de natuurlijke vorm (natuur identiek), en kunnen dan als lichaamseigen worden beschouwd, d.w.z. zonder bijwerkingen. Veel vitamines en andere voedingsstoffen die in orthomoleculaire voedingssupplementen op de markt worden gebracht, worden door middel van zogenaamde fermentatieprocessen verkregen. Dit is een natuurlijk proces, waarbij een natuur identieke vitamine wordt verkregen. Er zijn echter ook synthetische vitamines, waarvan de moleculaire structuur wel hetzelfde is als van de natuurlijke, maar de zogenaamde ruimtelijke structuur niet, zoals de kunstmatige vitamine E, de dl-alfa-tocoferol. Natuurlijke vitamine E is de d-vorm; de l-vorm is lichaamsvreemd en dit vormt de verklaring voor het feit dat de kunstmatige vitamine E minder effectief werkt en sneller (deels andere) bijwerkingen geeft dan de natuurlijke alfa-tocoferol.
  Synthetische preparaten zijn uiteraard veel goedkoper in aanschaf dan de echte orthomoleculaire voedingssupplementen, maar er is dan ook een groot verschil in werking. (bron: natuurdietisten.nl)
 7. Claudia Bronger van den HeuvelPost author 
  Natuur-en gezondheidswinkel: Op’t Goede Spoor, Reform&More biedt naast het assortiment natuur en biologische producten (organische): voeding, supplementen, cosmetica, leuke cadeaus en orgonite artikelen, een optie tot je gezondheid ook verder aan te pakken met een ruime keuze aan therapieën.  Je kan bij de winkel terecht in de praktijk gedeelte die achterin de winkel aanwezig is.

  In de praktijk is aanwezig (op afspraak): Natuurgeneeskundige S. Mooijweer van praktijk adventieve therapie. Ze geeft onder andere behandelingen in, homeopathie, Bach bloesems, Voedingssuppletie, Voedingsadvies (afvallen), Celzouten, Aromatherapie consulente doTerra en div. gezondheidstesten. En Complementaire geneeskundige C Bronger v.d Heuvel van praktijk Other Care. Zij geeft: ooracupunctuur, chakra behandelingen aromatherapie consulten via de iTOVi test en div. gezondheidstesten, denkend voedingssupplementen test.

  Ook bieden wij op de eerste dinsdag van de maand leuke agenda punten aan, zo kan je gratis kennismaken met Sabine en een vijf min gesprek doen, om te bepalen wat ze voor je kan betekenen, een handmassage ontvangen en of een test laten doen. Ze is dan aanwezig van 14.30 tot 16.00 uur. En op de derde dinsdag avond geven we doTerra workshops voor leden en toekomstige leden. Alle informatie hierover kan je vinden op de website van de winkel. www.ophetgoedespoor.nl

 8. Claudia Bronger van den HeuvelPost author 

  Waarom voedingssupplementen?

  Tekst : marielle aquagezond

  12 apr., 2018

  Het nut van voedingssupplementen

  Het nut van voedingssupplementenAls ik toch gezond en gevarieerd eet dan krijg ik toch alles binnen en is het gebruik van voedingssupplementen toch helemaal niet nodig? Deze vraag krijg ik nog al eens gesteld en dit wordt ons ook door veel instanties verteld. Graag vertel ik je hoe ik dit zie, hoe onderzoekers en wetenschappers hier naar kijken en het standpunt van orthomoleculaire voedingsdeskundigen.

  Overheidsinstanties in de Verenigde Staten maar ook in Nederland blijven ons voorhouden dat extra vitaminen en voedingssupplementen overbodig zijn wanneer we evenwichtig en gevarieerd eten. Dit standpunt wordt ondersteund door de wetgeving van Europese autoriteiten waardoor de toegestane bovengrens van supplementen binnenkort wel eens tot een heel lage waarde teruggebracht zou kunnen worden. Alle onderzoeken wijzen echter in een andere richting.

  Waarom zou je voedingssupplementen gebruiken?
  Een van de belangrijkste redenen om voedingssupplementen te gebruiken is omdat onze voeding niet meer dezelfde vitaminen en mineralen bevat als vroeger. Dus zelfs als je een gezond voedingspatroon hebt kun je tekorten oplopen. Ons voedsel is bij lange na niet meer zo rijk aan vitaminen en mineralen als honderd jaar geleden. Een vergelijking van de voedingswaarde in 1963 en nu laat zien dat het calcium- en vitamine A-gehalte van broccoli en appelen bijvoorbeeld gehalveerd is, de hoeveelheid vitamine C in paprika met 30 procent is gedaald, dat waterkers 88 procent minder ijzer bevat en bloemkool 50 procent minder vitamine C.

  Wat is er met ons voedsel gebeurd?
  De chemici R.A. McCance en E.M. Widowson werden in 1940 door het Medical Research Council gevraagd om een publicatie te maken met de titel ‘Chemical Composition of Food’. Later werden deze auteurs ook door het Ministry of Agriculture and Fisheries en de Royal Society of Chemistry gevraagd om deze exercitie te herhalen. In 1991 kregen zij de opdracht om hun nieuwe resultaten te vergelijken met die uit 1940. Deze resultaten leveren een somber beeld op van de sterk afnemende voedingswaarde van groente, fruit en zelfs vlees gedurende de afgelopen vijftig jaar. Uiteraard zijn de analytische methoden in die tijd veranderd. De analyses van toen namen meer tijd in beslag, maar ze waren volgens de auteurs niet minder nauwkeurig dan de moderne, geautomatiseerde analysemethoden.

  De onderzoekers analyseerden 28 rauwe groenten en 44 gekookte groenten, 17 soorten fruit en tien soorten vlees, gevogelte en wild. In de volgende tabel zie je een aantal voorbeelden van de meest extreme reducties in mineraalgehalte (gemeten als mg per 100 gram).

  Voedingsmiddel Verlies
  Wortelen 75% minder magnesium, 48% minder calcium
  Broccoli (gekookt) 46% minder ijzer en 75% minder koper
  Bosui 74% minder calcium
  Spinazie (gekookt) 60% minder ijzer en 96% minder koper
  Koolraap 71% minder ijzer
  Waterkers 93% minder koper
  Aardappels 30% minder magnesium, 35% minder calcium, 45% minder ijzer en 47% minder koper
  Alle soorten vlees 41% minder calcium en 54% minder ijzer
  Alle soorten fruit 27% minder zink
  Appels en sinaasappels 67% minder ijzer

  Zoals je kunt zien had je in 1991 tien tomaten moeten eten om dezelfde hoeveelheid koper binnen te krijgen als uit één tomaat in 1940, of drie sinaasappels om dezelfde hoeveelheid ijzer binnen te krijgen als vijftig jaar daarvoor. Dit is anno 2012 vast niet beter geworden!

  Slechts 2% eet volgens de Schijf van 5!
  Zelfs de overheid erkent nu de tekorten in ons voedingspatroon in de nota ‘Gezonde Voeding van begin tot eind’ (2008), waarin ze gezonde gewoontes actief wil gaan stimuleren. Het eetpatroon van de meeste Nederlanders voldoet niet aan de normen volgens de Voedingswijzer. Wie eet er nu werkelijk gezond en volgens de ‘schijf van 5’? Dit blijkt slechts 2% van de Nederlandse bevolking te zijn. Maar ook als we die norm wél zouden halen, krijgen we nog steeds niet de benodigde hoeveelheid microvoedingsstoffen binnen.

  Uit een overzichtsonderzoek dat tussen 1983 en 1993 hiernaar werd gedaan, bleek dat in zeven Europese landen een gemiddelde hoeveelheid selenium van 79 mcg/L in het bloed werd gevonden, terwijl 100 mcg/L als optimaal werd beschouwd. In 1994 bleek in een Engels onderzoek dat de seleniumwaarde echter slechts 34 mcg/L bedroeg bij een normaal dagelijks voedingspatroon. Dat is erg laag, zelfs vergeleken met de in Engeland geldende ADH van 75 mcg per dag.

  Ook kleine tekorten leiden tot gezondheidsproblemen
  Vrijwel de gehele Nederlandse bevolking kampt met kleine of grotere tekorten in de voeding aan essentiële vitamines, mineralen en spoorelementen. Deze tekorten zullen onvermijdelijk leiden tot (ernstige) gezondheidsproblemen.

  De Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheden (ADH’s)
  De ‘Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid’ (recommended daily allowance – RDA) werd ooit opgesteld om ziekten zoals rachitis (Engelse ziekte) en scheurbuik – veroorzaakt door vitaminegebrek – te voorkomen. Absolute tekorten, als scheurbuik, zullen we niet snel mee oplopen, maar relatieve tekorten komen des te meer voor! In Nederland gebruiken we het begrip ‘Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid’ (ADH), opgesteld door de Nederlandse Gezondheidsraad.

  Gezondheidsautoriteiten en artsen omarmen nog steeds de visie dat we die ADH wel binnenkrijgen wanneer we gezond eten. Hij is gebaseerd op de aanname dat voedsel inderdaad bevat wat het belooft: sinaasappelen zijn rijk aan vitamine C, tarwe bevat veel selenium, waterkers is een goede bron van ijzer. Maar klopt dat nog wel?

  De Europese ADH voor vitamine D is 5 mcg per dag. Eén dag in de zon levert echter al 10.000 mcg op. Dr. Robert Verkerk, directeur van de UK Natural Health Alliance, is van mening dat onze gezondheid gebaat zou zijn bij een extra dosis vitamine D in de orde van grootte van 100-1.000 maal de ADH.

  Voor een optimale gezondheid hebben wij veel meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden nodig. Door 13.000 personen vijftien jaar lang te volgen konden onderzoekers de SONA berekenen, de geadviseerde optimale nutriënteninname (suggested optimal nutritional allowance).

  Meerdere wetenschappers pleiten al langere tijd voor verhoging van vele ADH’s die momenteel geen rekening houden met de volgende, onmiskenbare invloeden op het gehalte aan nutriënten in voedingsmiddelen en in humaan weefsel.

  Verarming van landbouw
  Het gebrek aan vitaminen is een gevolg van het feit dat de planten groeien op met kunstmest bewerkte aarde met weinig voedingsstoffen. Maar ook het gebruik van bestrijdingsmiddelen beïnvloedt de voedingswaarde van voedsel, zowel direct als indirect. De toepassing van herbiciden, pesticiden en fungiciden tijdens de groei en de opslag stelt boeren, winkeliers en uiteindelijk ook de consument in staat om door te gaan met praktijken, die het verlies van voedingswaarde bespoedigen (zoals langdurige opslag van plantaardige producten). Bovendien veranderen veel herbicidensoorten de stofwisseling van de plant en daarmee ook de samenstelling van de voedingsstoffen.

  We weten allemaal dat gifvrije producten het allerbeste zijn voor onze gezondheid. De gifvrije biologische teelt maakt echter slechts 3 procent uit van onze totale voedingsketen. De resterende 97 procent worden gekweekt met behulp van kunstmest. En hier zit al de clou waarom het verschrikkelijk verkeerd gaat met de volksgezondheid.

  Vergeet ook niet de massale veeteelt met steeds meer medicijnen die nodig zijn om het vee gezond te houden en snel te laten groeien door middel van antibiotica, groeiversnellers, etc. Als je dit vlees eet krijg je deze troep zelf ook binnen!

  Vervuiling van voeding
  Een van de oorzaken dat er minder mineralen in onze voeding zitten, is massaproductie. Daarbij is de hoeveelheid belangrijker dan de kwaliteit. Zo wordt de meeste sla die in de supermarkt te koop is, op hydrocultuur gekweekt (in water) en komt deze groente niet eens meer met de grond – waaraan trouwens allang alle mineralen zijn onttrokken – in aanraking.

  Voorverpakte en kant-en-klaar producten worden vaak verhit boven 48,3 graden waardoor alle enzymen zijn vernietigd. Ze worden ontdaan van zoveel mogelijk vitamine, mineralen en andere leven schenkende stoffen om ze langer houdbaar te maken. Om je toch nog de illusie te geven dat het hier om voeding gaat worden kleur, smaak en zoetstoffen in royale mate toegevoegd. Stoffen waarvan sommigen onschuldig zijn maar weer anderen een regelrechte bedreiging vormen voor de korte en lange termijn gezondheid. En dat te bedenken dat 80% van de supermarkt hier vol mee staat!

  Vervuiling van omgeving
  De vervuiling in voeding en milieu: lichaamsvreemde toevoegingen aan voedsel, kunstvoedingsproducten van de industrie (waarin schadelijke stoffen zoals transvetten en samengesteld met verkeerde voedingsbalansen), straling, uitlaatgassen van het gemotoriseerde verkeer en gifuitstoot van de industrie.

  De bereiding van ons voedsel
  Moderne methoden van voedselbereiding, zoals verhitten in de magnetron, op hoge temperatuur bakken en frituren verminderen de voedingswaarde nog meer. Ook lang koken, groenten lang laten weken in water, (vlees) roken of boven houtskool verhitten hebben verlies aan de voedingswaarde tot gevolg.

  Niet alle voedingsstoffen neemt je lichaam op
  Wat wij eten, wordt niet allemaal in het bloed opgenomen. De Britse voedingsdeskundige dr. Alan Stewart kwam tot de ontdekking dat slechts 20 tot 50 procent van de voedingstoffen uit ons eten daadwerkelijk in ons bloed wordt opgenomen.

  Het lichaam ontgiften
  Het menselijk lichaam beschikt over vele routes om binnengeslopen vervuiling uit voeding en milieu te elimineren, maar behoeft daarvoor met name anti-oxidanten die zich voor een belangrijk deel in voeding bevinden.

  Aangezien in het voorgaande is aangetoond dat aan deze stoffen in onze voeding juist een tekort bestaat, zal de ontgiftingscapaciteit van ons lichaam niet voldoende actief kunnen worden. De gevolgen hiervan zijn uiteraard zeer schadelijk voor de gezondheid.

  Ter neutralisering van dit negatieve effect moet een compensatie worden gegeven voor de grotere behoefte aan micro-nutriënten, vooral anti-oxidanten. Het moge duidelijk zijn dat deze compensatie alleen mogelijk is in de vorm van suppletie met de ontbrekende anti-oxidanten.

  Aangezien ons voedsel veelal niet voldoende voedingswaarde heeft is het gebruik van vitamine – en mineralensupplementen de enige oplossing. Er zijn echter wel een aantal aandachtspunten.

  1. Gebruik hoogwaardige voedingssupplementen.
  2. Laat jezelf testen of er voldoende stoffen opgenomen worden.
  3. De mate van opname is afhankelijk van:

  Leeftijd
  Algemene gezondheid
  Erfelijke factoren
  Spijsverteringskanaal
  Stress
  Lichamelijke activiteiten
  Verhoogde sportpresentaties
  Milieu
  Lifestyle
  Roken
  Alcohol gebruik
  Dieet
  Adviseer een natuurarts, orthomoleculair arts, therapeut of diëtist voor passende suppletie.

image_pdfimage_print